Monday 15 December 2008

Amerikaanse kerken weer vol sinds economische crisis

De crisis kent ook winnaars. Veel kerken in de Verenigde Staten zien het aantal gelovigen sinds september fors toenemen. Vooral de evangelische kerken kennen een grote toeloop, meer dan de traditionele katholieke en protestantse kerken.

Zo heeft de Mars Hill Church, een evangelische gemeenschap in Seattle, het aantal volgelingen zien oplopen tot 7.000, ruim duizend meer dan vorig jaar. De dominee van de kleine evangelische kerk Shelter Rock Church in Manhasset (New York) heeft zelfs een gesloten tv-circuit in een ruimte met 100 stoelen moeten opzetten om de grote toeloop op te vangen.

Intenties

In de Life Christian Church in West Orange (New Jersey) is het aantal gebedsintenties verdubbeld, allemaal in het teken van het behoud of het bekomen van een baan. Veel dominees hebben dan ook hun preken over het huwelijk of de zaligheden vervangen door een sermoen over de theologische betekenis van de economische neergang, zo merkt de New York Times op. Veel kerken bieden de gelovigen ook praktisch advies, onder meer over fiscale problemen.

Herboren

Hoewel de katholieke en de traditioneel- protestantse kerken meer discipelen lokken, zitten vooral de evangelische kerken in de lift. Dit zijn kerken die de nadruk leggen op de letterlijke lezing van de Heilige Schrift en op het belang van de persoonlijke bekering, op de ‘wedergeboorte’. Onder meer president Bush is zo’n ‘born-again’.

Vorig jaar onderzocht David Beckworth, een assistent-professor economie aan de Texas State University, het verband tussen de groei van de evangelische kerken en de neergang van de klassieke kerken. Heel interessante conclusie van Beckworth: tijdens iedere recessie tussen 1968 en 2004 groeiden de evangelische kerken met 50 procent. De gewone protestantse kerken verloren in die recessies aanhang, zij het minder snel dan in tijden van economische groei.

 - Gazet van Antwerpen

No comments:

Post a Comment