Wednesday 31 December 2008

Vertrouwen Amerikaan in godsdienst neemt af

Het vertrouwen dat Amerikanen hebben in religie neemt af, blijkt uit een opiniepeiling onder 1009 burgers boven de 18 jaar.

Van de ondervraagden zegt 27 procent dat de invloed van godsdienst op het openbare leven in de VS toeneemt, zo meldde het Duitse persbureau Idea deze week. Daarentegen heeft 67 procent de indruk dat religie juist aan betekenis inboet. Opiniepeilers zien deze trend de laatste drie jaar. In 2005 was nog de helft van de ondervraagden van mening dat religie van grote betekenis is voor het openbare leven. De laatste keer dat een meerderheid van Amerikaanse burgers (71 procent) aangaf dat godsdienst van grote betekenis is, was kort na de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

Van de ondervraagden denkt 53 procent dat godsdienst „alle of ten minste de meeste problemen” van een maatschappij kan oplossen. Bij regelmatige kerkgangers ligt dit percentage op 82, bij mensen die nooit naar de kerk gaan op 27.

Verder blijkt dat bij het ouder worden het geloof aan betekenis wint. Van de ondervraagden in de leeftijd van 18 tot 44 jaar meent 44 procent dat godsdienst antwoorden geeft op maatschappelijke vragen. In de groep 35 tot 54 jaar ligt dit percentage op 52 en bij de 55-plus groep op 60 procent.

Bron: Reformatorisch Dagblad

No comments:

Post a Comment