Thursday 13 August 2009

Lijkwade Turijn ouder dan gedacht

Lijkwade Turijn ouder dan gedacht?

Volgens Barbara Frale, geschiedkundige van de Vaticaanse archieven, pleit een nieuw bewijs voor de authenticiteit van de Lijkwade van Turijn.

"Het doek bevat Aramese lettertekens uit het jaar zeventig. Dit biedt een bijkomend argument om het doek ouder te dateren dan algemeen wordt aangenomen, omdat de taal door christenen daarna nauwelijks nog gebruikt werd", zegt Frale aan de Italiaanse krant 'La Stampa'. De Aramese letters werden ontdekt door de Franse wetenschapper Thierry Castex, nadat eerder ook al Griekse en Latijnse lettertekens waren aangetroffen.

Volgens Frale, specialiste van de geschiedenis van de tempeliers, kunnen de Aramese lettertekens verklaren waarom de tempeliers, die het doek vanaf de plundering van Constantinopel in 1204 een tijdlang in bezit hadden, zo geheimzinnig deden over de Lijkwade in een periode waarin antisemitisme hoogtij vierde.

Op basis van onderzoek met de C14-methode (koolstofdatering) wordt aangenomen dat de Lijkwade een vervalsing is uit de Middeleeuwen. Volgens historica Barbara Frale zijn de resultaten van het onderzoek met de C14-methode "niet overtuigend" en is het doek ouder dan tot op heden wordt aangenomen.

Volgens de overlevering is het linnenkleed in de kathedraal van Johannes de Doper in Turijn de lijkwade waar het lichaam van Jezus Christus is ingewikkeld.

Bron: Kerknet

No comments:

Post a Comment