Monday 2 May 2011

Zaligverklaring Johannes Paulus II


Zes jaar geleden stierf de Pool paus Joannes Paulus II, die van 1978 tot 2005 aan het hoofd stond van de katholieke Kerk en gisteren zalig werd verklaard. Er werd helemaal over de terzijde legging van bepaalde storende dossiers gezwegen in de hogere kringen van het Vaticaan.

Ik vraag mij af wat het enthousiasme bij zoveel jongeren opriep? Zij leken werkelijk uitbundig van vreugde en het was bijna ongelofelijk hoeveel mensen hiervoor speciaal hun land hadden verlaten om deze plechtigheid bij te wonen.

Meer dan een miljoen gelovigen en 22 staatshoofden en regeringsleiders alsook de Franse religieuze Marie Simon-Pierre Normand, die dankzij zijn tussenkomst zou genezen zijn, woonden de plechtigheid bij.
In het Poolse bedevaartsoord Lagiewniki, nabij Krakau, verzamelden zich 100.000 gelovigen om de plechtigheid in het Vaticaan op een groot scherm te volgen. In Brussel ging aartsbisschop Andre-Joseph Léonard zaterdagavond voor tijdens een viering, voor een bomvolle Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal.

De vieringen voor de zaligverklaring werden zaterdagavond gestart met een gebedswake in het Circus Maximus, onder leiding van kardinaal Agostino Vallini. Die prees de Pool als ‘profeet van de hoop’. “Ook zes jaar na zijn dood is de katholieke Kerk en de wereld hem nog niet vergeten.” Meer dan tweehonderdduizend gelovigen woonden de nachtwake bij waarin ook kardinaal Stanislaw Dziwisz, die gedurende veertig jaar zijn persoonlijke secretaris was, en de Franse religieuze Marie Simon-Pierre Normand getuigden. Zuster Marie Simon-Pierre getuigde hoe zij op 3 juni 2005, na een gebed tot Joannes Paulus II, onverklaarbaar van de ziekte van Parkinson genas. Navarro-Valls zei dat de katholieke Kerk geen heiligen maakt, maar wel erkent dat mensen heilig hebben geleefd. Aansluitend werd de rozenkrans gebeden. Op het einde van de plechtigheid zegende Benedictus XVI de gelovigen via een videoverbinding vanuit zijn werkkamer in het pauselijke paleis.
 

De kardinalen die in Rome aanwezig waren gingen mee voor tijdens de zondagviering. Daarin prees paus Benedictus XVI zijn voorganger voor zijn onophoudelijke verkondiging van het geloof en omdat hij het christendom het gelaat van ‘geloof van de hoop’ terug schonk. Benedictus maakte tevens bekend dat de nieuwe zalige voortaan op 22 oktober wordt gevierd, die dag waarop hij in 1978 aantrad als paus.

Het portret van paus Joannes Paulus II domineerde het Sint-Pietersplein

Als wij echter naar de Katholieke Kerk kijken kunnen wij dat Geloof van de hoop niet herkennen met die leeggelopen kerken in een instelling waarin al het prachtig werk van Johannes de 23ste te niet is gedaan door de laatste pausen.

No comments:

Post a Comment