Friday 9 September 2011

Priester weigert uitvaart voor ge-euthaniseerde

NEDERLANDSE BISSCHOPPEN VERDUIDELIJKEN STANDPUNT OVER EUTHANASIE

BRUSSEL (KerkNet/RKK) – In een verklaring naar aanleiding van een priester die weigerde voor te gaan in een kerkelijke uitvaart van een parochiaan die ervoor koos zijn leven te laten beëindigen door euthanasie, nuanceren de Nederlandse bisschoppen het katholieke standpunt ter zake. “Als betrokkene daartoe heeft besloten, terwijl hij door emoties, angst en stress was overmand, is zijn innerlijke vrijheid en daarmee de toerekenbaarheid van de daad verminderd. In deze situatie kan de priester na rijp beraad tot de conclusie komen dat hij voor betrokkene een kerkelijke uitvaartplechtigheid kan houden.”

De bisschoppen maken ook duidelijk dat er wel degelijk alternatieven bestaan voor euthanasie en dat het een opdracht is om pijn en andere symptomen naar vermogen te bestrijden. “Hierbij kan men, wanneer er geen alternatieven voorhanden zijn om het lijden tot draaglijke proporties te verminderen, het risico nemen dat als bijwerking van zware pijnstillende middelen het leven wordt verkort. Tevens is het geoorloofd door slaapmedicatie het bewustzijn te verminderen of te onderdrukken, ook al kan dat leiden tot bespoediging van het levenseinde. Voorwaarde hierbij is dat op geen enkele andere manier pijn en andere symptomen tot draaglijke proporties kunnen worden teruggebracht en de dosis van de toegediende slaapmiddelen niet uitgaat boven wat nodig is voor de symptoombestrijding.”

(Kerknet)

2 comments:

  1. "Euthanasie wordt bijna tot normaliteit verheven"
    "Een zelfgekozen dood blijft tot in alle eeuwigheid problematisch. Dat moet dus niet gewoon worden", zegt ethicus Theo Boer in reactie op het gisteren verschenen rapport van de artsenfederatie KNMG. Het rapport van de artsenfederatie was nodig vanwege de ontwikkeling van het publieke debat over euthanasie onder andere op de kaart gezet door de vereniging Uit Vrije Wil.

    Vroeger diende een terminale ziekte als basis voor het begrip ondraaglijk lijden Boer: "Door de verruiming van het begrip ondraaglijk lijden, zoals het KNMG voorstaat krijgt Uit Vrije Wil zijn zin", aldus Theo Boer. Nu wordt gezegd dat ondraaglijkheid zich ook kan baseren op andere medische aandoeningen die evenveel dan niet een mindere mate van lijden met zich meebrengen. "Ouderdom komt altijd met gebreken. Verreweg de meeste mensen zal dat treffen en ze zullen aan allerlei aandoeningen gaan lijden, dus het is nogal dramatisch als we nu zeggen dat euthanasie dus voor iedereen is." Boer vreest dat door het rapport van het KNMG nu grote groepen naar hun dokter gaan en zeggen: "dokter het mag van uw beroepsorganisatie, waarom komt u niet over de brug?", waardoor de druk op artsen zal toenemen.

     Boer: "Ik vrees toch een beetje voor een hellend vlak. Euthanasie plegen wordt nu bijna tot normaliteit verheven. Door die dooverwijsplicht en de toon van het rapport vrees ik dat de kanteling van uitzondering naar regel wordt gemaakt."

    ReplyDelete
  2. Het gaat echter niet op dat men weigert een degelijke christelijke dienst te brengen voor iemand die vond dat hij of zij het lijden niet meer aan kon. Het is niet aan buitenstaanders om te gaan bepalen of die persoon die uit het leven wenste te stappen een daad tegen God heeft gepleegd.
    God wenst natuurlijk niet dat iemand zelf besluit om uit het leven te stappen. Jehovah heeft in Zijn Plan voorzien dat diegenen die het niet meer aan kunnen bij Hem terecht kunnen. "Vraag en u zal verkrijgen." De Heilige Schrift laat ons ook weten dat wij niet datgene moeten blijven verduren wat wij zelf niet meer kunnen dragen. Indien iets ondragelijk wordt voor iemand moeten anderen beseffen dat men een dier ook niet zo maar laat lijden. Men moet begrip kunnen opbrengen voor de persoon die dat lijden moet ondergaan. Deze heeft echter de mogelijkheid om Gods hulp in te roepen om aan dat lijden een einde te maken. En dan kan hij of zij zien op welk een erbarmelijke wijze God dat kan doen.

    ReplyDelete